Pečivo ze žitné mouky
100 % Žitný chleba
600g Žtiné mouky
600ml Vody
1 polévková lžíce soli
1 polévková lžíce kmínu
kvásek
Postup
1 krok - první den v 18:00 :o)))
100 g aktivovaného žitného kvásku
100 g žitné mouky
150 ml vlažné vody ( syrovátky)
zamícháme a necháme kvasit do druhého dne
2 krok - druhý den v 7:30 :o)))
450 ml vlažné vody ( syrovátky)
250 g žitné mouky
+ těsto z předchozího dne
zamícháme a necháme opět kvasit
3 krok - druhý den v 13:30
do těsta přimícháme 250 g žitné mouky a přidáme sůl a kmín
a vypracujeme těsto, které necháme ještě ve formě dalších 5 hodin kvasit ( záleží na teplotě okolí)
Po té dáme do trouby
maximum ( cca 250 st) - 15 minut
180 st - 35 minut
troubu vypneme a necháme ještě 10 minut v troubě
Poněkud dlouhá příprava se vyplatí - chléb je vláčný a nadýchaný i další dny .......( pokud zbude)
Pšenično žitný chléb
250 g pšeničné mouky celozrnné
250 g hladké pšeničné mouky bílé
250 g žitné mouky
500 ml vody
lžíce soli, lžíce kmínu, semínka
kvásek / droždí
Postup :
Všechny ingredience ( vyjma semínek) smícháme a vypracujeme těsto. Dáme do forem posypeme semínky a necháme :
kynout ( droždí ) 1 hodinu
nebo
kvasit ( kvásek) nejlépe přes noc
Po té dáme do trouby
maximum ( cca 250 st) - 15 minut
180 st - 35 minut
troubu vypneme a necháme ještě 10 minut v troubě
Dalamánky
50 dkg žitné mouky
8 dkg ( asi dvě menší brambory) vařené jemně nastrouhané
370 ml mléka
1 droždí
2 lžičky soli
špetka cukru
na posypání kmín a sůl
vzejitý kvásek se smíchá s ostatními ingrediencemi a nechá se cca 1 hodinu kynout ( pozor těsto moc nenakyne).
Z těsta vytvarujeme cca 14 dalamánků. Na plechu je necháme dalších 30 minut kynout, poté je potřeme vodou a posypeme kmínem a solí.
Pečeme na 180 - 200 st po dobu 20 - 30 minut.